چاپ فلکسو
چاپ فلکسو نوعی چاپ است که در آن یک صفحه انعطاف پذیر به نام کلیشه که ازجنس ژلاتین قرار گرفته است که با ورق کارتن تماس دارد این روش به دلیل انعطافی که دارد کلیشه فلکسو نام گذاری شده است , در واقع یکی از روش های چاپی بر روی کارتن چاپ فلکسو است و مانند چاپ افست میباشد با این تفاوت که فلکسو دارای یک کلیشه منعطف است , کلیشه منطف مانند فیلم و زینک است که به دستگاه چاپ فلکسو چسبانده و نصب میشود.
روش چاپ فلکسو یک نوع از چاپ با استفاده از حروف و تصاویر برجسته فلزی است. خوبی ان نوع چاپ این است که با این روش چاپی میتوان انواع سطوع مختلف از جمله پلاستیک ، فویل ، سلفون ، لیبل ، کاغذ و … را چاپ کرد استفاده کلی که از چاپ فلکسو میشود بیشتر در صنایع مواد غذایی و بسته بندی انواع مواد غذایی است .
در واقع چاپ فلکسو نمونه ای از چاپ به صورت برجسته بوده و نسبت به سایر چاپ ها دارای کیفیت بالاتری می باشد. مهم ترین نکته در چاپ فلکسو این است که این روش چاپ برای محصولات خاصی نبوده بلکه به دلیل استفاده و بیش از حد از این روش به خاطر دستگاه چاپ می توان در سطوح بزرگ و وسیع کار چاپ های مختلفی را انجام داد.


کاربرد چاپ فلکسو :
روش فلکسو از روشهای چاپی است که همواره پیشرفت و گسترش بسیار سریعی را داشته است , چاپ فلکسو مزیتهای زیادی نسبت به چاپ افست و دیگر چاپگرها نیز دارد ، در واقع قابلیت این روش برای چاپ انواع مختلفی از سطوح چاپی که باعث شده تا محصولات گسترده و وسیعی با این روش قابل چاپ باشند از اینم نوع چاپ در دامنه رنگی گسترده ای مانند پایه حلالی ، پایه آب و … گرفته تا چاپ بر روی انواع سطوح چاپی از قبیل فیلمهای پلیمری، کاغذ و مقوا، فویلهای فلزی (آلومینیومی) و … در صنایع گونان میتوان استفاده کرد . محصولات مختلف چاپ شده با این روش مانند: روزنامه ، جعبههای مقوایی و فلوت دار ، بستههای منعطف مانند کیسه های نایلونی و کیسه های خرید فروشگاهی، بسته بندیهای بهداشتی و غذایی، لیبلهای پشت چسبدار (انواع برچسب)، لیوان های کاغذی ، پاکتهای مختلف و کاغذ دیواری میباشند.چاپ فلکسو یک فرآیند چاپی بسیار ساده است که میتواند در هر جایی و برای چاپ بستهبندیهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
سرعت چاپ در این سیستم با توجه به رشد فناوریها تا ۷۵۰ متر در دقیقه میرسد (۲۰۰۰ فوت در دقیقه)، ماشینهای با عرض بالا بیشتر در صنایع تولید بسته بندی مورد استفاده قرار میگیرند. برای دستیابی به بهره وری و تولید بیشتر رولهای به صورت عرض بالا تولید میگردد و در نهایت به تناسب نیاز آنها را پرورش میدهند.


موارد مورد استفاده در چاپ فلکسو :
- چاپ فلکسو بر روی کاغذهای دیواری
- چاپ فلکسو بر روی لفاف های بسته بندی
- چاپ فلکسو بر روی مجلات و روزنامه ها
- چاپ فلکسو بر روی انواع نایلون و نایلکس
- چاپ فلکسو بر روی بسته بندی مواد غذایی
- چاپ فلکسو بر روی کتب و فرم ها اداری
- چاپ فلکسو بر روی فویل و سلفون
- چاپ فلکسو بر روی لیبل
- چاپ فلکسو بر روی کارتن
- چاپ فلکسو بر روی انواع پاکت
- چاپ فلکسو بر روی ساک های کاغذی و پلاستیکی

آشنایی با نحوه چاپ فلکسو :
فلکسو روش چاپی مستقیم است این نوع دستگاه های چاپ دارای کلیشه ای برجسته هستند (روش های ساخت کلیشه ها به صورت آنالوگ یا دیجیتال می باشد) و عملکرد این کلیشه به این صورت است که آن قسمتی که باید چاپ شوند بالاتر از قسمتی قرار میگیرد که چاپ نمی شوند قرار می گیرد و بعد از قرارگیری کلیشه عکس ها و نوشته ها با استفاده از موادی نظیر لاستیک یا فتوپلیمری قالب گیری شده و بعد از ایجاد عکس و نوشته ها کلیشه را در محل مناسب خود با غلطک مخصوص نصب میکنید .
در قسمت پشت غلطک مربوط به کلیشه غلطکی آغشته به رنگ است نصب می شود و این غلطک رنگی به طور کامل به کلیشه چسبانده می شود و به این صورت رنگ مورد نظر به کلیشه منتقل می گردد در نهایت این رنگ به همراه عکس و نوشته های مورد نظر بر روی سطح مورد نظر چاپ میشود .
در حالت انتقال چاپ بر روی سطح مورد نظر مراحلی به نام آنیلوکسی اتفاق می افتد که در این روش مرکب از منبع مرکب به کلیشه می رسد و توسط کلیشه این رنگ به سطحی که باید چاپ انجام شود انتقال داده می شود در همین زمان بر روی آنیلوکسی حفره هایی وجود دارد که سبب می شود مقدار مشخصی رنگ از کلیشه به سطح چاپ منتقل شود. توجه داشته باشید که تعداد این حفره ها با توجه به نوع چاپ و کیفیت چاپ متفاوت می باشد و می توان به راحتی تعداد حفره ها را زیاد و کم کرد. در واقع باید گفت که سیستم چاپ فلکسو به صورت رتاری بوده و تصویر توسط کلی چاپ میشود .
اجزاء تشکیل دهنده دستگاه چاپ فلکسو :
به طور کلی هر گونه دستگاه چاپی از بخش های مختلفی تشکیل شده است که باعث می شود یک دستگاه به طور کاملا منظم و مرتب فعالیت انجام دهد به همین دلیل می توان گفت که دستگاه چاپ فلکسو از چهار بخش اصلی تشکیل شده است. این چهار بخش عبارت است از :
در این بخش کاغذ، مقوا، پلاستیک و هر چیزی که قرار است چاپ بر روی آن صورت بگیرد بر روی رول باز کن بسته می شود و از آن جا به سمت بخش چاپ هدایت می شود.
بخش چاپ از مخزن مرکب و نورد مرکب ساخته شده است که توسط آنیلوکس هایی که دارای حفره هایی می باشند مرکب را به سمت کلیشه هدایت می نمایند در نهایت مقدار مشخص و مورد نیازی رنگ از آنیلوکس به سیلندر زینک انتقال داده و سیلندر زینک به کلیشه ساخته شده چسبانده می شود و از طریق سیلندر زینک مرکب به کلیشه منتقل شده و عمل چاپ کردن صورت می گیرد. بعد از آن سطح مورد نظر به سمت بخش خشک کن فرستاده می شود.
در بخش خشک کن هوای فشرده شده و گرم به سطح مورد نظر تماس داده شده و در این بخش رنگ ها بطور کامل خشک می گردد.
در این بخش برای آن که سطح مورد نظر با چیزی برخورد نکرده و دچار مشکلی نشود به سمت رول جمع کن هدایت شده و به شیوه های مختلف رول جمع می شود.


مزایا چاپ فلکسو :
- ارزان بودن پلیت .
- خشک شدن سریع مرکب .
- سرعت بالا جهت راه اندازی و اجرا شدن .
- امکان چاپ بر روی مواد مختلف .

معایب چاپ فلکسو :
- امکان تغییر رنگ .
- نسبت به روش های دیگر چاپی، یک روش فقیر محسوب می شود .

مراحل چاپ فلکسو :
- ساخت کلیشه یا پلیتدر ساخت کلیشه فلکسو از پلیتهای فتوپلیمری حساس به نور استفاده میشود. یک لایه فیلم نگاتیو روی سطح پلیت زیر نور ماورا بنفش قرار میگیرد و قسمتهایی از کلیشه پس از عبور نور از فیلم نگاتیو سخت شده و سایر بخشها نرم باقی میماند , سپس آن را داخل محلول (آب یا حلال) شستشو قرار میدهند و با یک بُرس آن را میشویند . این پلیت در یک واحد گردان شستشو که حاوی محلول آب و مایع صابونی با دمای ۴۰ درجه سانتیگراد است، شسته میشود.
- چسباندن کلیشهدر فرآیندهای چاپ برای هر رنگ که باید در چاپ استفاده شود، نیاز به یک پلیت خواهیم داشت که بر روی یک واحد چاپ یا نورد یا سیلندر نصب میشود. برای تکمیل یک تصویر هر واحد باید دقیقا در محل خود چاپ شود که به آن انطباق چاپ یا رجیستری گفته میشود. برای دستیابی به این دقت و اطمینان از رجیستری باید در هر یا پلیت یک علامت قرار دهیم که به آن رجیستر میگویند. چیزی شبیه به یک علامت بعلاوه (+) با ابعادی کوچک (کمتر از ۰/۳ میلی متر) که به عنوان یک شاخص عمل میکند. یعنی تمام واحدهای چاپ باید در یک نقطه بروی یکدیگر منطبق شوند.
- چاپچاپ فلکسو توسط پلیت ژلاتینی برجسته بر روی یک سطح فتوپلیمری انجام میشود. نواحی ترام دار یا تصویر در سطحی بالاتر از نواحی غیر چاپی قرار میگیرند. یک نورد واسط غوطه ور در مخزن رنگ، مرکب را به یک نورد آنیلوکس کرومی یا سرامیکی منتقل میکند. سپس آنیلوکس مرکب را به پلیت میرساند، که خود از سطحی منظم و دارای حفرهها و دیوارهای یکسان میباشد.

آشنایی با انواع دستگاه های مورد استفاده در چاپ فلکسو :
معمولا دستگاه های مورد استفاده در چاپ فلکسو شامل دستگاه های رول بوده که این روش در سه مدل دستگاه زیر مورد استفاده قرار می گیرد.
در این مدل چاپ سیلندر مرکزی حول یک واحد چاپ قرار می گیرد و سطح چاپ شونده با چرخیدن حول سیلندر کشیده نمی شود به همین دلیل است که چاپ فلکسو با دستگاه سیلندر مرکزی انتخاب مناسبی برای چاپ روی سطوح نازک مانند پلاستیک می باشد.
در این مدل واحدهای چاپ به صورت جداگانه و عمودی با هم قرار دارند. در این مدل در هر بار چاپ فشار مشخصی بر روی دستگاه وارد می شود به همین دلیل از چاپ فلکسو با دستگاه ستونی برای چاپ بر روی سطوح ضخیم با وزن بالا که دستگاه نمی تواند بر روی آنها کششی ایجاد نماید استفاده می نمایند. چاپ فلکسو با دستگاه ستونی به عنوان اولین دستگاه برای چاپ فلکسو تولید گردید.
در این مدل هم مانند چاپ فلکسو با دستگاه ستونی واحدهای جداگانه ای به صورت افقی وجود دارد که همین امر سبب ایجاد مشکل در هنگام چاپ تصویر و انطباق آن در هنگام چاپ ایجاد می شود برای کنترل این مشکل و این که در هنگام چاپ تصاویر و نوشته ها به درستی انطباق داشته باشند از کشش رول استفاده می نمایند. از چاپ فلکسو با دستگاه افقی برای چاپ لیبل، چاپ کارتن با سرعت بالا استفاده مینمایند .

